Кнеза Милоша 4 П.Ф. 13

Бољевац, Србија

030 463390

Контакт телефон

direktor@bibliotekaboljevac.org.rs

info@bibliotekaboljevac.org.rs

19. октобар 2023.

Јавна библиотека „Бољевац“

Учесници:

Жељко Видаков Зиројевић – aкадемик Српске академије наука и уметности, пуковник је у пензији, професор историјских наука, књижевник и публициста. Службовао је широм бивше СФРЈ. Носилац је великог броја страних и наших одликовања. Аутор је 56 књига са тематиком из наше прошлости. Књиге су му превођене на руски и енглески језик као специјална едиција.

Јелица Илић – 1997. године завршила Филозофски факултет, Универзитета у Београду, смер историја. Запослена је у Народном музеју Зајечар од 2003. године. Води историјску збирку музеја и музејску библиотеку. Од 2014. године је виши кустос, а од 2022. године у звању је музејског саветника. Аутор је и коаутор више монографија, приређених књига, каталога збирки и изложби, као и неколико десетина стручних радова.

Живомир Жика Тасић, дипломирани економиста, средњошколски професор у пензији, оснивач бољевачког Друштва за промоцију науке, културе и уметности “Источник”, аутор многих етнографских изложби и два романа: “Ветрови заборава” и “Нема смрти за професора Драгина”.

Поводом 140 година од почетка Тимочке буне, Јавна библиотека “Бољевац” организовала је дискусију на тему “Друштвено историјски значај Тимочке буне”. Еминентни гости говорили су о приликама под којима долази до Тимочке буне и о животу Тимочана последњих деценија деветнаестог века. Сагледане су последице, односно утицаји које је имала Тимочка буна на каснија временска раздобља.